maanantai 25. elokuuta 2008

Rasvaprosentin hallintaa ja rakkautta liikuntaan

"Tämä on rakastuttamispaikka. Lapset pitää rakastuttaa liikuntaan" todettiin uusimman Sportin Hokkareita helteessä-jutussa.

Niin totta.

Lapset oppivat esimerkistä. Myös liikunnan iloa. Monissa lehdissä ja tilastoissa ihmetellään suomalaisten liikkumisen vähenemistä, varsinkin lasten ja nuorten. Pitäisikön meidän aikuisten katsoa peiliin? Kun samaan aikaan ylipainoisten ja diapetesta sairastavien määrä nousee.

Liikunta ja harrastaminen ylipäätään ei saa olla liian vakava asia, parhaimmillaan siitä nauttii ja sen parissa viihtyy koko perhe.

Viime äitienpäivänä sain lapsiltani ja heidän ihanalta isältään, aviomieheltäni, tuon aiemmin mainitsemani Sport-lehden vuosikerran lahjaksi.
Huumoria koeteltiin kun ensimmäinen numero tuli ja se käsitteli painonhallintaa ja ylimääräisten vyötärömakkaroiden kuriin saantia...

Silti raskaan päivän tai työviikon päätteeksi, miksei hemmotteluhetkenkin tarpeessa, maistuu ihana pala pizzaa tai suklaajäätelöä. Vaikka olen, ainakin teoreettisesti, pitänyt huolta kunnostani tutustumalla ajankohtaisiin artikkeleihin ja tiedän kuinka monta kilometriä tai punnerrusta nuo herkkuhetket vaativatkaan.

Onneksi elämän ei tarvitse olla pelkkää rasvaprosentin mittaamista ja kaloreitten laskemista. Tärkeää on huolehtia itsestä ja läheisistä, niin henkisesti kuin fyysisesti. Siinä onkin monta ulottuvuutta. Hyvinvointia on kun voi nauttia hyvästä ruuasta ja seurasta, iloita liikunnasta sopivin annoksin ja säännöllisesti. Yhdessä. Ei otsa kurtussa ja liian vakavasti. Ei ihan jokaista hiilaria karttaen.

Tänään Mustalammen lasten leikkimielisissä olympialaisissa tunnelma oli korkealla ja niin pienet kuin vähän isommatkin lapset saivat ansaitsemansa palkinnon; liikunnan ja osallistumisen riemun yhdessä kavereiden kanssa. Pillimehua ja lakua unohtamatta!

Ja ehken jollain lapsista syttyi yhä vahvempi kipinä. Siihen meidän aikuisten tulee puhaltaa ja kannustaa omalla liikkumiseen kannustavalla esimerkillämme.

Ei kommentteja: