perjantai 29. elokuuta 2008

Ympäristö, osaaminen ja välittäminen - sinivihreän hallituksen veroratkaisuja

"Kovin haastajamme ei ole kokoomus, SDP tai perussuomalaiset, se on nukkuvien puolue" totesi pääministeri Matti Vanhanen. Tuo lause nousi silmiini uusimmasta Nykypäivä-lehdestä.

Se on harmi ettemme saa ihmisiä innostumaan äänestämisestä ja sitä kautta vaikuttamisesta yhteisiin asioihin. Mitä sille voisi tehdä?
Itse yritän parhaani mukaan olla paikalla tilaisuuksissa, keskustella asioista, olla tavoitettavissa, perehtyä, valmistella, pitää yhteyttä ja tehdä töitä niiden asioiden eteen jotka koen merkitykselliseksi (Uudessakin) Jyväskylässä.
Tiedän, etteivät kaikki politiikan toimijat ja heihin liitetyt teot nosta politiikan imagoa, mutta jääkö moni hyvä asia julkisuuden varjoihin? Ovatko kaikki politiikan toimijat samanlaisia? Voiko asioita yleistää ja kuinka pitkälle?

Hallituksen ratkaisut vaikuttavat kuntien toimenpiteisiin ja rahoituksen ohjautumiseen eri toiminnoille. Sinivihreän hallituksen toinen talousarvioehdotus tuntui ainakin julkisuudessa rakentuneen varsin yksituumaisesti.

"Hallitus luonnehtii veroratkaisujen painopisteinä olevan työllisyyden edistäminen, talouskasvun ylläpitäminen sekä tervellisten elämäntapojen edistäminen ja verotuksen oikeudenmukaisuuden lisääminen" tiivistettiin samaisessa Nykypäivässä.

Terveellisten elämäntapojen edistäminen tarkoittaa tupakanhinnan nousua, ei vielä alkoholin, ennen kuin sen todelliset kustannusvaikutukset ja tuontiviinan vaikutus on laskettu. Talousarviossa kiinnitetään huomioita asumiseen ja siihen liittyviin ympäristönäkökulmiin mm. energiavustusten ja kotitalousvähennyksen kautta. Kotitalousvähennys mahdollistaa monien perheiden ja kotitalouksien tarvitsemien palvelujen hyödyntämisen kaiken ikäisten tarpeisiin. Niitä voi olla esimerkiksi perusparannus- ja kunnossapitotyöt kuten remontit, siivous, asiointipalvelut, lasten, sairaiden tai vammaisten ja vanhusten hoitaminen hoidettavan kotona, yksityinen lastenhoito...Hyviä, ja perheiden arkea helpottavia asioita.

Elintarvikkeiden alvia vähennetään nykyisestä 17 prosentista 12 prosenttiin ja tuloverotusta kevennetään kaikissa tuloluokissa kohdentuen erityisesti pienituloisiin uuden työtulovähennyksen avulla. Ammatillisen koulutuksen aloituspaikkoja lisätään, yliopistojen toimintamäärärahat kasvavat.

Niin ja nuorten työpajatoimintaan satsataan lisää.
Hallitus kehittää nuorten työpajoja entistä enemmän syrjäytymisen estämiseksi. Jyrki Katainen, valtiovarainministeri, esittää näiden määrärahojen lisäystä jo toisessa budjettiesityksessään peräkkäin.

Talousarviossa raamitetaan myös valtionosuudet opetukseen ja kulttuuriin.
Se onkin kokonaan oma juttu se, kuuluuhaan tuohon kokonaisuuteen niin peruskoulut, toinen aste, kirjastot, museot, teatteri, sinfonia ja taiteen perusopetus.

Nämä linjaukset näkyvät ja kuuluvat kunnissa, myös Jyväskylän kaupunginvaltuustossa ja lautakunnissa. Eivätkä ne siten ole irrallaan paikallisestakaan päätöksenteosta.

Ei kommentteja: