tiistai 21. lokakuuta 2008

arvopohdintaa

Taas tänään pohdin arvojani ja minulle tärkeitä asioita. Jotka ovat syy olla mukana politiikassa ja Uuden Jyväskylän rakentamisessa perheille hyväksi paikaksi asua, elää ja toteuttaa itseään. Tähän muutamia mielessä pyöriviä asioita kirjasin parin vastakkainasettelun näkökulmasta. :)


Politiikkaa ja vaikuttamista yksin vai yhdessä?

"Politiikka ei ole yhden ihmisen tahdon ja näkemyksen läpivientiä, se on yhteistyötä jossa tarvitaan erilaisia näkökulmia, osaamista ja avarakatseisuutta. Tulevaisuuteen tähtääminen ja pitkäjänteinen työ tuo tuloksia, näkökulman tulisikin olla yhtä valtuustokautta kauempana. Hyviä käytänteitä ja historiaamme ei silti ole syytä unohtaa"

Yksityinen vai julkinen vai jotain siltä väliltä?

"Välineet tavoitteiden toteuttamisen sijaan eivät saa olla itseisarvoja.Onko palvelu tuotettu yksityisen toimijan tai kunnallisen palveluntarjoajan toimesta sopii hyvin esimerkiksi. Tärkeää on itse palvelu, sen tavoitettavuus ja laatu, sekä tietenkin kuntalaisen mahdollisuus valita. Se onko palvelu toteutettu yksityisen toimijan kanssa yhteistyössä tai omin voimin ei maksa kuntalaiselle enempää, esimerkkinä vaikkapa paljon puhutut terveyspalvelut. Tavoitteena hyvä, laadukas ja kustannustehokas palvelu. Eikä tässä kai sovi unohtaa työvoiman osaamista ja eläköitymistä ja niistä tulevia haasteita"

Pieni koululainen vai iso opiskelija?
Kouluverkkoselvityksen ja investointisuunnitelman yhteydessä on käyty keskustelua lukioverkosta. Onneksi kuitenkin on muistettu myös ne meidän perheittemme pienimmät oppijat joiden turvallinen ja terveellinen oppimisympäristö, sopivan kokoinen luokka, osaava opettaja ja tarvittaessa kouluavustaja, tutut koulukaverit ja mahdollisimman lyhyt koulumatka ovat tärkeitä.
Ja isommille toki vapaus valita ja erikoistua, tehdä omannäköinen opinpolku, asettaa tavoitteet omista lähtökohdista käsin hyädyntäen yhteistyötä yli rajojen niin tilojen, laitteiden, osaajien kuin kurssitarjonnan tai oppimissisällön suhteen. Tarpeet ovat erilaiset pienillä peruskoululaisilla kuin toisen asteen oppijoilla ja koulutuksen laadukkaalla toteutuksella.
Mutta välittäminen, ohjaus ja huolenpito korostuvat kaiken ikäisillä. Ja siitä tulee huolehtia riittävästi.

Koti vai työ? Oikeassa vai väärässä? Kulttuuri vai liikunta? Nainen vai mies? Oman alueen etu vai tasavertainen palvelu? Nuori vai vanha? Konserttisali vai konserttitalo? Puolityhjä vai puolitäysi? Yksi vaihtoehto kaikille vai valinnanvapaus?
Onneksi kaikki ei ole ihan mustavalkoista.

Ei kommentteja: