keskiviikko 29. helmikuuta 2012

Liikuttaako? kolumni Kukkulan kaiussa

Kolumni Kukkulan Kaiku syksy 2011

Kuumia aaltoja, kylmiä väreitä. Tällä teemalla juhlistaa 50-vuotias kaupungin teatterimme juhlavuottaan. Sehän on teatterin j a laajemmin kulttuurin tarkoitus; toimia tunteidemme kanavana, elämyksiä tuoden, itkettäen, naurattaen. Tervehdyttäen.


Syksyiseen talousarviokeskusteluun taas sopinee teema: kuumia tunteita, kylmiä aaltoja. Enkä puhu nyt vain Aaltoalvarin remontin synnyttämistä tunnekuohuista. Hyvä että kunnostetaan. Vaikka se vaatiikin käyttäjiltä venymistä. Ajattelin pikemminkin maailmantalouden ja kuntien tilannetta. Emme voi elää kuin Kennostoliitossa, Munamiestä mukaillen, pienessä pesässä. Vaikutukset ulottuvat meihinkin. Siitä voimme mennä takuuseen.

Tarkasteltaisiinko toimintojen vaikuttavuutta ja taloutta siis suuremmilla silmälaseilla tasaisen tyytymättömyyden säästötaulukon sijaan? Laajemmalle ja kauemmas tulevaisuuteenkin päin. Voisiko pieni häntä liikuttaa isoa koiraa parempaan kuntoon? Pahoinvoinnin korjaamisen sijaan mentäisiinkin hyvinvointipää edellä. Ennakoiden ja ennaltaehkäisten, toimintaprosesseja tarvittaessa uudistaen. Pieni ja ketterä häntä tietenkin tässä yhteydessä on kulttuuri, liikunta ja nuorisopalvelut sekä perheiden valinnan mahdollisuudet. Jos häntä voi hyvin, ehkä vanttera kroppakin liikkuisi kevyemmin.


Keskisuomalaisen (8.9.2011) tekemän kyselyn mukaan jyväskyläläisten suosituin laji on jääkiekko. Viime keväänä Jyväskylän kaupungin liikuntaverkkoselvitystä lukiessani ja kuntalaisfoorumia vetäessäni minulle selvisi mikä on jyväskyläläisten suosituin liikuntaväline. Jääkiekkomaila se ei ole. Eikä jalkapallo, tai kahvakuula, eikä edes pesäpallo. Se on koira! Ilman näitä lemmikkejä olisi kuntomme romahtanut. Selvityksestä selvisi monta muutakin asiaa ja siitä saa hyviä eväitä esimerkiksi liikuntareittien ja -alueiden toteutukseen.

Jyväskylän kaupunki kannustaa nuoria liikkumaan mm. LiikuntaLaturin avulla. Se on 13–19–vuotiaille nuorille suunnattu uusi tapa lähteä liikkumaan ilman pakkoa ja kausimaksuja. Lajikirjo vaihtelee joukkuelajeista sirkukseen, capoeirasta footbagiin sekä parkouriin ja tanssiin. Urheiluseurojen ja taiteen perusopetuksen toimijoiden arvokasta ja monipuolista tarjontaa unohtamatta. Tai Pipan. Valinnanvaraa siis on.


Olen loppukesästä pohtinut kovasti musiikin voimaannuttavaa roolia. Monilla tanssilavoilla ja kodeissa on kitara soinut surua Topi Sorsakosken poismenon johdosta. Musiikilla on vahva voima. Sen kautta voi työstää erilaisia tunteita. Sen avulla voi liikuttaa ja meillä on lupa myös liikuttua.

pauliina.holm@elisanet.fi Mustalampi Kulttuuri-, liikunta ja nuorisolautakunnan puheenjohtaja, Jyväskylä

ps. kirjoitin tätä junassa Helsingistä takaisin kotiin 8.9.2011. Sen jälkeen on paljon tapahtunut. Kulttuuri-, liikunta ja nuorisolautakunnan käsittelemiin asioihin voi tutustua osoitteessa: http://www.jkl.fi/hallinto/lautakunnat/kulttuuri-liikunta-januorisolautakunta . Ilahdun kovasti myös keskusteluista ja yhteydenotoista. Kiitos tähänastisista rakentavista ehdotuksista ja palautteesta!

Ei kommentteja: