torstai 9. lokakuuta 2008

Kulttuuri on yhteiskunnan otsonikerros

"Taito on tietoa, liikkuminen on ajattelua"
kiteytti teatterikorkeakoulun rehtori Paula Tuovinen tänään alustuksensa Suomalais-venäläisen kulttuurifoorumin avajaisissa aiheesta "Taito ja taide kouluissa - tiedon ja yhteisöllisyyden kivijalka".

Tänään Paviljongissa n. 160 venäläistä ja 180 suomalaista keskusteli kulttuurista, nuorista ja koulutuksesta ja tämän ja huomisen päivän aikana käydään yhteensä 135 neuvottelua yhteishankkeista.

Tilaisuuden alussa kulttuuriministerimme toi Tasavallan presidentin terveiset ja kertoi ajankohtaiset kulttuuripoliittiset näkymät mm. kulttuuriviennin tukeen ja EU:n vuoden 2009 Luovuuden ja innovaatioiden teemaan liittyen. Hallituksen lisäsatsaus kulttuuriin ja taiteisiin on ensi vuodelle 43 miljoonaa. Toivottavasti osaamme käyttää korotetut valtionosuudet (mm. teatteri ja sinfonia) oikeasti siihen mihin ne on tarkoitettu. Onneksi kulttuuriministerimme tulee seuraamaan vos-osuuksien nousua ja niiden käyttöä. Olisiko se riittävä porkkana?

Venäjän kulttuuriministeri puolestaan toi Venäjän presidentin terveiset ja kertoi vuolain sanoin, jotka simultaanitulkki käsittämättömän ammattitaitoisesti meille käänsi, yhteistyöstä ja Suomen esimerkistä heille.
Hänen mukaansa kulttuurin infrastruktuuri Suomessa, kuten Jyväskylässä, hämmästyttää Venäjällä ja siellä tehdään paljon asioiden rakentamiseksi samaan malliin esim. teattereiden ja museoiden osalta. Puheensa hän päätti isäntien, eli meidän jyväskyläläisten, kulttuuriosaamisen kehumiseen orkesterimme Sibeliuksen tulkinnasta. Hyvä Jyväskylä Sinfonia!

Useassa puheenvuorossa, kuten Venäjän Gnesinin musiikkiakatemian rehtorin puheessa, korostettiin lasten ja nuorten osallisuutta ja mahdollisuutta taiteen ja kulttuurin harrastamiseen ja sitä kautta myös ammattiin. "Kulttuuri on yhteiskunnan otsonikerros. Tavoitteena on että hengittäisimme paremmin"

Toivottavasti olemme viisaita ja satsaamme Jyväskylässä edelleenkin ja yhä enemmän kulttuurin, taiteisiin ja nuorisoon, sillä kuten Venäjän duuman kulttuurikomitean varapuheenjohtaja totesi puheensa alussa: "Suomen nuorisokaupunki Jyväskylä", on meillä mahdollisuus ja velvollisuus pitää yllä maineestamme tekojen kautta. Kulttuurikaupunki. Nuorisokaupunki. Hieno kulttuurin infrastruktuuri.

Satsaamalla nuoriin, kulttuuriin ja taiteisiin ennaltaehkäisten ja sosiaalisia verkostoja tukien, oppimisvalmiuksia kehittäen ja hyvinvointia tuoden.

Ei kommentteja: