tiistai 16. syyskuuta 2008

Ehkänäkökulma - oppia Esa Saariselta

"Salli itsesi ajatella onnellisuuden, riemullisuuden näkökulmasta"

totesi Esa Saarinen tänään luennolla jonka tarkoitus oli auttaa saamaan uusia näkökulmia ja innostavuutta asioiden tarkasteluun. Toimii niin työelämässä kuin parisuhteessa. Ja esimerkitkin olivat molemmista.

Ole läsnä sille mitä teet, rinnalla oleminen ja kannustaminen synnyttävät uutta, maagista nostetta. Tämänlainen kiteytys mielessäni lähdin tilaisuudesta ja
suuntasimme eskariopen luo mieheni kanssa keskustelemaan esikoisemme oppimiseen liittyvistä asioista. Keskustelu oli todella tärkeä, innostava ja antoisa. On hienoa, että koulu ja koti tekevät yhteistyötä rinta rinnan lapsen ja nuoren parhaaksi.


YKSINKERTAISIA ASIOITA?

Asiat ovat monesti yksinkertaisia nimetä, niin kuin vaikkapa keskeiset kehittämisen kohteet uudessa kunnassa, mutta tavattoman vaikeita ajatella läpi.
Me reagoimme määrätyllä tavalla joka pohjaa kokemuksiimme ja kielteinen kokemus on paljon vahvempi kuin positiivinen ja aiheuttaa negatiivista kerrointa. Se näkyy valitettavan usein ja monesti, täytyy myöntää, huomaan itse sortuvani tuohon myös. Tarpeettomasti.

Kuulemalla sydämen ääntä ja vapautumalla totutusta uomasta voi löytyä uusi Ehkänäkökulma Eiolemahdollistanäkökulman sijaan.
Aika osuva ilmaus Saariselta oli "Pihtaamisenkostonkierre".
Kääntämällä ajatus siitä, että elämä ja kanssaihmiset antavat vähemmän kuin minä mieluummin ajatukseen mitä minä voisin tehdä toisille, saamme aikaan uudistumista, innostumista ja onnellisuutta katkeruuden, kyynisyyden ja piikittelyn sijaan.

Yhteisten asioiden hoitamisessakin on pitkälti kyse edellisen kaltaisista ajatuksista, ennakkoasenteista, aiemmista kokemuksistamme, arvoistamme.
Ja nyt onkin aivan loistava tilaisuus kääntää ajatukset Uuteen Jyväskylään ja yhteistyöhön. Unohtaen vanhat ajatuksen solmut ja siirtyen ongelmista mieluummin niiden ratkaisuun.

Ei kommentteja: